;

Overdrachtsbelasting van bedrijfspanden gaat omhoog.

De overdrachtsbelasting voor vastgoed dat geen woning is, gaat vanaf 2021 omhoog van 6% naar 7%. Dat blijkt uit de belastingplannen die staatssecretaris Menno Snel dinsdag heeft gepresenteerd. 

Onder niet-woningen vallen naast bedrijfspanden, hotels en pensions ook grond voor woningbouw, ziekenhuizen en aanlegplaatsen voor woonboten. De extra belasting moet geld opleveren voor de uitvoering van het Klimaatakkoord.

De extra overdrachtsbelasting voor niet-woningen levert vanaf 2021 € 297 mln per jaar op, staat in het Belastingplan. Dat geld zal naar de uitvoering van het Klimaatakkoord gaan. Het kabinet hoopt zo de burger te ontzien en het bedrijfsleven te laten meebetalen aan het tegengaan van klimaatverandering.

De Raad van State heeft kritiek op het plan. Behalve dat het geld oplevert, is niet duidelijk waarom juist voor deze maatregel is gekozen, schrijft het adviescollege. Het zou volgens de staatsraad meer voor de hand liggen een maatregel te kiezen die ook een direct positief effect heeft op het milieu.

Deel nieuwsbericht: