;

Thuiswerken: de oplossing ?

Door de coronacrisis zijn bedrijven anders tegen thuiswerken en digitaal werken aan gaan kijken. Veel bedrijven zien nu in dat thuiswerken prima mogelijk is en hebben in de coronacrisis noodgedwongen hun infrastructuur en IT hierop moeten aanpassen. Wij geloven echter niet dat de vraag naar kantoorruimte nu ineens drastisch zal dalen, maar wel dat kantoren anders ingericht gaan worden. De kantoorbehoefte wordt anders. Bedrijven moeten rekening houden met de afstandsmaatregelen die gelden, waardoor er meer oppervlakte nodig is. Anderzijds is ook gebleken dat het vaak niet nodig is dat medewerkers alle dagen op kantoor aanwezig zijn.

Bedrijven zullen in de toekomst kritischer kijken naar de maximale bezettingsgraad. Bedrijven zullen medewerkers in bepaalde functies de mogelijkheid geven om 1 of meerdere dagen in de week thuis te werken. Hierdoor zijn er echter wel meer flexplekken nodig in plaats van vaste plekken op kantoor. Kantoren worden meer als ontmoetingsplekken ingericht of om in real life met elkaar in overleg te kunnen. De community functie zal noodzakelijk blijven en wellicht steeds belangrijker worden. Ook is er nu een andere generatie op de arbeidsmarkt. Die groep vindt het belangrijk dat ze hun eigen tijd kunnen indelen. Privé en werk loopt immers meer en meer in elkaar over, waardoor medewerkers graag de mogelijkheid willen hebben om op andere tijdstippen te werken. Hierdoor zal er een vraag ontstaan naar grotere en meer open ruimte om die samenkomsten te faciliteren. Dit is overigens al jaren gaande alleen versnelt het coronavirus nu de uitvoering hiervan.

De consequentie van de huidige situatie is wel dat bedrijven minder lang aan huurcontracten vast willen zitten. Ze willen meer flexibiliteit, omdat ze minder overzicht hebben hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen. Bedrijven zullen meer en meer op kosten letten en zullen kritisch kijken naar hun personeel, investeringen en huurcontracten van kantoren. Ook zal er een thuiswerkregeling dienen te komen waarin vergoedingen worden bepaald maar ook onder welke condities iemand thuis zou mogen en kunnen werken. De omgeving moet er ook voor uitgerust zijn cq voor uitgerust kunnen worden. Ook mogen we het gebrek aan sociale interactie tussen collega’s niet vergeten. Ook zal het lastig zijn om nieuwe collega’s te gaan begeleiden. De afstand gaat dan toch parten spelen. 

Nu de grotere steden in de Randstad het momentum verliezen moeten wij juist in de regio dit aangrijpen om een herwaardering te krijgen als vestigingslocatie en inzetten op meer regionaal gespreid kantoorgebruik.  Grotere bedrijven zullen waarschijnlijk meer overgaan op satellietkantoren in plaats van centralisering, zodat medewerkers minder reistijd kwijt zijn. Met als gevolg dat er waarschijnlijk  efficiënter gewerkt kan worden en minder druk komt te staan op het wegennet en het openbaar vervoer.

Deel nieuwsbericht: